Oldal kiválasztása

A babák védelmében

szajpenesz header

A szájpenész ecsetelése

A szájpenész gyakori elváltozás a csecsemőknél, különösen a hat hónapnál fiatalabb babáknál. Nem gyógyítathatatlan, azonban jobb időben kezelni, mint a szövődményeivel is megküzdeni. A legtöbbször ártatlan elváltozásként kezdődik, emiatt a gyakorlatlan szülői szem nem ismeri fel elsőre.

A csecsemőkori szájpenészt egy Candida gomba okozza. Az utóbbi években sok negatívat hallottunk a Candidáról, talán nem is teljesen ok nélkül – nagyon meg tudja keseríteni az életet. Normál állapotban is egy felnőtt szervezetében jelen van a Candida és a megfelelő működését támogatja. A törékeny egyensúlyt a természetes baktérium flóra tartja fenn, és az általuk kiválasztott anyag akadályozza meg, hogy a Candida elszaporodjon. Azonban vannak olyan állapotok, ahol az immunrendszer meggyengül, például antibiotikum kúra révén a szervezet hasznos baktériumai is megtizedelődnek. Esetleg immungyengeség alakul ki vagy mint egy csecsemőnél is, jelen sincsenek még azok a baktériumok, amelyek normál állapotban megtalálhatóak és védenek. Ez az az állapot, amikor a Candida gomba ellenőrizetlenül szaporodhat, problémákat okozva a szájüregben, gyomor-bél rendszerben, felnőttek esetében a bőrön vagy a hüvelyben.

A szájpenész megjelenése elég csalóka lehet, ezért is írtuk, hogy az avatatlan szem nem biztos, hogy elsőre felismeri. Kezdeti stádiumában ugyanis apró fehér foltokként jelentkezik a száj nyálkahártyáján, az ínyen, a nyelven összefüggő lepedékként. Azt hihetjük, hogy az evés után visszamaradt tápszert vagy anyatejet láthatjuk. Azonban ha megdörzsöljük, az ételmaradékkal ellentétben ez nem jön le. Határozottan kell dörzsölnünk, hogy a fehér lepedéket eltávolíthassuk, és amikor sikerül, az alatta lévő nyálkahártya irritált, olykor vérzik is.

Az apró foltok folyamatosan terjednek. A csecsemő nehezen eszik, mivel a szájában lévő foltok érzékenyek. Lázat, hasmenést nem okoz. Azonban a Candida végig vonul a gyomor-bél traktuson és a széklettel a pelenkába jutva irritálja a gyermek bőrét, gyulladást okoz. Legrosszabb esetben komoly hámsérülés keletkezik.

A szájpenész legtöbb esetben fertőzött tárgyakkal terjed. A csecsemő a szájába veszi a fertőzött játékot például, és be is jutott a szevrezetébe a kórokozó. Kezelése nem nehéz feladat, általában egy héten belül eredményes, de odafigyelést igényel. A fehér foltokat ecsetelnünk kell, ami a babánk számára általában kellemetlen. A minél könnyebb kezelés érdekében már többféle szer is a rendelkezésünkre áll.

🏥 A régi korok megoldása

A gyógyszertári készítmények közül a leggyakrabban alkalmazott szer a Borax-glicerin és a Nystatin. Egy ideje már vitás, hogy egyáltalá alkalmazható-e a Borax glicerin a szájpenész kezelésére. Azok az orvosok, akik elutasítják a Boraxot, helyette a Nystatint javasolják. Mindkét szert használhatjuk, azonban nyilván ott a nyitott kérdés, hogy mennyire ártalmas a bennük található szer. 

🏥 Természetes megoldás

Természetes megoldásként olyan ecsetelőt érdemes választanunk, ami könnyen elérhető és sokrétű az alkalmazása. A szájpenész közvetlen kezelésére a BACTEX Fogászati Pulpa biofertőtlenítőt ajánljuk! Alap összetevője a Grape Vital Grapefruitmag kivonat. Bizonyítottan antimikrobiális hatású. Gátolja a vírusok, baktériumok és gombák szaporodását. Ennek köszönhetően remek fertőtlenítő hatással bír. A BACTOEX Fogászati Pulpa Biofertőtlenítő semmilyen mesterséges anyagot nem tartalmaz, nincs benne rákkeltő anyag. Nem tartalmaz klórt, alkoholt sem. Így bátran alkalmazhatjuk csecsemőnk szájpenészének kezelésére.

A Biofertőtlenítőből cseppentsünk az ujjunkra tekert gézlapra, majd ezzel nyúljunk be a csecsemő szájába. Töröljük le egyesével a fehér foltokat úgy, hogy a lepedék lejöjjön. Töröljük ki a száj minden kis zugát. Ezzel pár nap alatt gyors javulást érhetünk el. A későbbi kiújulás megelőzésére javasolt továbbá a szájüreg napi többszöri áttörlése. Akár kezelésről, akár megelőzésről van szó, javasolt a törléseket két étkezés közt végezni a baba érdekében. Szükséges fertőtleníteni a csecsemő környezetében lévő tárgyakat, eszközöket, a mellbimbót és a melltartó betétet is.