Oldal kiválasztása

A babák védelmében

szajpenesz header

A szájpenész kezelése babáknál

A baba szájpenész minden kezdő szülő számára elég ijesztő. Pedig a tapasztalt, legfelkészültebb szülők is átesnek rajta. Nem olyan ritka, mint elsőre hinnénk. Sajnos előfordul, hogy a baba szájában már a kórházból való hazabocsájtás után fehér foltok tűnnek fel. 

De honnan tudhatjuk biztosra, hogy szájpenésszel van dolgunk?

A szájpenész tulajdonképpe fehér, plakkos foltok  megjelenését jelenti a szájban, a nyálkahártyán, az ínyen és a nyelven, akár egybefüggő felületként is. Elsőre azt hihetjük, hogy csak az anyatej vagy a maradék tápszer színezte el a száj belsejét. Azonban ami nagy különbség, hogy az ételmaradékot le tudjuk törölni, a szájpenészt azonban csak nagyon nehézkesen. Ráadásul, amikor sikerül ledörgölnünk, az alatta lévő nyálkahártya pirosas, akár vérezhet is.

Kisbabánk nehezen eszik, gyakran nyugtalan a szájpenész miatt. Nagyon extrém esetben akár légzési problémákat is okozhat. Ezért nem szabad kezelés nélkül hagynunk ezt az állapotot! Ahhoz azonban, hogy hatékonyan kezelhessük és megelőzzük a szájpenészt, tudnunk kell, mi okozza.

A szájpenészt egy Candida Albicans nevű gombafaj okozza. Egy felnőtt ember szervezetében természetes módon jelen van, a normál flóra része, a bőrön és a gyomor-bél rendszerben egyaránt megtalálható. Születés után a csecsemők gyomra és szája még nem rendelkezik ilyen természetes flórával, így amennyiben valamilyen okból ez a gombatörzs bekerül a szervezetébe, könnyen szaporodik. A bekerülés sajnos nagyon könnyen megtörténhet: egy nem megfelelően fertőtlenített cumival, cumisüveggel vagy akár egy kiskanállal is. 

A Candida gomba okozta szájpenész kezelésére az alábbi módszerek állnak rendelkezésünkre:
🩺 Borax glicerin

Több évtizedes bevett protokoll, hogy a csecsemő számára a gyermekorvos a Borax gicerint írja fel a szájpenész megelőzésére és kezelésre. Ezt a szert oldott állapotban kapjuk. Javasolt a két étkezés közt az ujjunkra tekert gézlapot vagy textil pelenka sarkát átitatni vele, és ezzel a kicsi szájába nyúlva ledörzsölni a fehér foltokat. Addig kell dörzsölni, amíg a fehér réteg lejön és csak az eleven nyálkahártya marad. A kicsi valószínűleg tiltakozni fog, de sajnos ezt meg kell csinálni. Azért két étkezés közt végezzük a műveletet, mert ha közvetlen utána lenne, a csecsemő még büfizhet, ha evés előtt ecsetelünk, az anyatejjel, tápszerrel lenyelné a Boraxot és nem lenne ideje hatni.

🩺 Nystatin

Azok az orvosok, akik elutasítják a boraxot az erős mérgező hatása miatt a Nystatint javasolják helyette. Porként és szirupos oldatként is használják, alkalmazása megegyezik a Borax használatával. 

🩺 Természetes megoldások

Mivel az információk áradatában gyakran már azt sem tudjuk, mit higgyünk el az orvosi szakvéleményeket megalapozó tanulmányok közül, így sokan inkább a természetes megoldásokat keresik.

Az egyik ilyen megoldás a citromos ledörzsölés. Semmi különös nincs az eljárásban, a korábban leírtak szerint kezeljük a csecsemő száját, csak Borax vagy Nystatin helyett citrom kifacsart levével tesszük. Savanyú, de hatásos.

Amennyiben kicsit komolyabb szert szeretnénk, mint a citromlé, javasoljuk a Grape Vital Grapefruitmag kivonatot. A grapefruit kivonat jótékony hatásit már több, mint 30 éve ismerjük. Gombákat, vírusokat, baktériumokat és egysejtű kórokozókat egyaránt elpusztít, felhasználása igen sokrétű. Számtalan grapefriut csepp van a piacon, azonban a legrégebbi és eredeti a Dr. Csaba Pharma által forgalmazott Grape Vital. Alkalmazzuk bátran kisbabánk szájpenészes foltjainak kezelésére. 30 ml vízben oldjunk fel 3-5 csepp kivonatot és az ecsetelést a szokott módon ezzel végezzük el. Kissé kesernyés ízű.

Ha a homeopátiában hiszünk, érdemes megpróbálni a Borax CH15 hígítással. A foltok kezelését kiegészítve késztetheti gyorsabb gyógyulásra a szervezetet. Naponta háromszor öt darab golyót kell adnunk a babának. Javasolják, hogy a golyócskákat forralt, lehűtött vízben oldjuk fel. Ez a vízmennyiség maximum 50 ml legyen, amit még meg tud inni a csecsemő. Ne érintkezzen fémmel az oldat!

🩺 Az eszközök kezelése

Amikor egy baba szájpenészt kap el, mindenképpen szükséges megkeresni a kiváltó okot. A cumikat, a cumis üveget, a kispoharat kifőzhetjük, fertőtleníteni kell a rágókákat, a kiskanalát, a tányérját, a poharát, amivel kisbabánk szája érintkezhetett. Régi módszer a tárgyak kifőzése, de erre sajnos nem mindig van időnk. Ennek a helyzetnek a megoldására javasoljuk a BACTOEX Gyerekjáték és Kellék fertőtlenítő sprayt. Száz százalékig természetes anyagokból áll, klór, alkohol és mérgező anyag mentes. Csak lefújjuk az eszközüket és hagyjuk megszáradni. Mivel természetes összetevők alkotják, nem okoz problémát, ha a kisbabánk szájába kerül. Kisebb csecsemőknél a kezelés időtartama alatt az anya mellét is kezelni kell a fenti szerek valamelyikével.