Oldal kiválasztása

A babák védelmében

szajpenesz header

Szájpenész csecsemőkorban

Friss szülőként rengeteg dolog miatt aggódunk. Mit eszik majd a picúr, hogy alszik, ki tudjuk pihenni magunkat? Minden új szituáció ilyenkor vészhelyzetnek tűnhet, gyakran azt sem tudjuk, kihez forduljunk a gyors megoldás érdekében. Ilyen letaglózó élmény lehet a szájpenész megjelenése kisbabánk szájában. Jó hír, hogy nem kezelhetetlen probléma.

Mi is az a szájpenész?

A szájpenészt egy gombafaj, a Candida Albicans elszaporodása okozza. Általában valamilyen rosszul fertőtlenített tárggyal kerül a szájba, például cumisüveggel, cumival, kispohárral vagy kanállal. Tehát ezek rendszeres fertőtlenítése, tisztántartása kulcsfontosságú a megelőzésben. Esetenként az anya mellbimbója felázik és ebben a nedves környezetben szaporodik el a Candida, ezt úgy előzhetjük meg, ha a mellet szoptatás előtt tiszta vízzel lemossuk és megtöröljük, szoptatás után pedig szintén megismételjük a folyamatot. 

Milyen tünetei lehetnek a szájpenésznek?

Az első, amit meglátunk, hogy kisbabánk szájában fehér foltok, plakkok jelennek meg. Először azt hihetnénk, hogy csak az anyatej vagy a tápszer maradványa. Azonban ezeket a foltokat nehéz letörölni. Csak erős dörzsöléssel jön le a fehér lepedék, alatta pedig piros a nyálkahártya, néha vérezhet is. A csecsemő időnként nyugtalan, nem szívesen fogadja el az ételt. Esetenként a kórokozó végig vonulhat az egész gyomor-bél traktuson és kiütéseket, felmaródásokat okoz a baba popsiján. Már csak a gyermek közérzete miatt sem szabad kezeletlenül hagyni a szájpenészt. 

Mivel érdemes kezelni?

Régóta megy a vita gyermekgyógyászok között, hogy Borax-glicerinnel vagy Nystatinnal érdemes a szájpenészt kezelni. A Borax-glicerin az, amit a legtöbb orvos automatikusan felír, azonban mások mérgező hatása miatt nem ajánlják. Nehéz eligazodni a sok információ közt, érthető, hogy ebben a helyzetben a legtöbb szülő inkább természetes, kevésbé kockázatos szerekhez nyúl. 

Ilyen természetes megoldás a Dr. Csabai Pharma által forgalmazott BACTOEX Fogászati Pulpa Biofertőtlenítő és a BACTOEX Köröm és Bőrecsetelő. Nemcsak szájpenészre és az okozott tüneteire jelenthetnek megoldást, hanem az egész család tudja alkalmazni. A szájpenész közvetlen kezelésére a BACTEX Fogászati Pulpa biofertőtlenítőt ajánljuk. Alap összetevője a Grape Vital Grapefruitmag kivonat. Ez a hazai piacon legrégebben jelenlévő grapefruit mag kivonat, több mint harminc éve bizonyít. Antimikrobiális hatású, a vírusok, baktériumok és gombák szaporodását egyaránt gátolja. Remek fertőtlenítő hatással bír. Semmilyen mesterséges anyagot nem tartalmaz, nincs benne rákkeltő anyag. Nem tartalmaz klórt, alkoholt sem.

A kezeléshez a Biofertőtlenítőből az ujjunkra tekert gézlapra cseppentünk egy keveset, és ezzel nyúlunk be a csecsemő szájába. Töröljük le egyesével a fehér foltokat úgy, hogy a lepedék lejöjjön. Töröljük ki a száj minden kis zugát. Ezzel pár nap alatt gyors javulást érhetünk el. A későbbi kiújulás megelőzésére javasolt továbbá a szájüreg napi többszöri áttörlése. Akár kezelésről, akár megelőzésről van szó, javasolt a törléseket két étkezés közt végezni.

A popsin megjelent kiütéseket, felmaródásokat a BACTOEX Köröm és Bőrecsetelővel kezelhetjük. Bármilyen gyulladásos bőr- és körömproblémákra, például gombára is alkalmazható. Mivel nemcsak gyulladáscsökkentő, de fertőtlenítő hatású, így a baba popsi kezelésénél egy lépésben tudhatjuk le a fertőtlenítést és a gomba kezelését is. Széles spektrumon fertőtlenít, elpusztítja a gombák, vírusok és baktériumok jó részét. Vegyszer, alkohol és klórmentes. Minden pelenkázásnál tiszta vízzel mossuk le a pici bőrét, majd ecseteljük a BACTOEX-szel. Kicsit hagyjuk száradni és kenjük rá a hámosító kenőcsöt. Amennyiben kezelnünk kell az anya mellét, ez a szer a jó választás. Szoptatás után a lemosott, megszárított mellbimbót kenjük le, majd hagyjuk megszáradni.

Ne feledkezzünk meg az eszközök fertőtlenítéséről sem. Legyünk körültekintőek!